Gefeliciteerd! Je hebt een hond geadopteerd! Je leven staat op het punt verrijkt te worden op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dus wat nu? Je nieuwe hond mee naar huis nemen is zo’n opwindende en bevredigende ervaring, maar het kan ook een beetje ontmoedigend zijn, vooral als je je huis nog nooit hebt gedeeld met een harige metgezel. Hier zijn enkele tips om je relatie op de goede weg (of poot, al naar gelang het geval) te krijgen!
-
Hond geadopteerd, wees voorbereid
Voordat je je hond adopteert, moet je weten welke trainingsmethode je gaat gebruiken en lees je erover, zodat je de filosofie vanaf de eerste dag kunt toepassen. Onderzoek ook de verzorging en voeding van honden van tevoren en beslis welk voer je jouw hond geeft en hoe vaak hij per dag zal eten (meestal een of twee keer). Hoe beter je bent voorbereid, hoe soepeler de overgang van jouw nieuwe gezinslid zal zijn.
-
Hond geadopteerd, wees flexibel
Hoewel het goed is om voorbereid te zijn, onthoud dat jouw nieuwe hond een levend wezen is met een eigen wil, en hij kan heel goed voorkeuren uiten die in strijd zijn met uw plannen. Als de slaaparrangementen die je hebt aangelegd gewoon niet voor hem werken, moet je misschien een beetje schuiven. Als het geluid van de clicker hem doodsbang maakt, kan een andere trainingsmethode in orde zijn. Houd een goed gevoel voor humor en probeer niet geïrriteerd te raken. De overgangsperiode duurt niet eeuwig. Doe het rustig aan: zorg voor een routine die voor jullie beiden werkt, introduceer nieuwe mensen, huisdieren en plaatsen nadat je de eerste week of twee de kans hebt gehad om een band met je huisdier te krijgen. Binnenkort zullen jij en je nieuwe buddy een vaste routine hebben.
-
Winkel voor de basis
Heb je een hond geadopteerd dan heb je een riem, halsband, een bed, voer– en waterschalen en natuurlijk eten nodig! Het is een goed idee om deze items op hun plaats te hebben, zelfs voordat je jouw nieuwe hond mee naar huis neemt. Als je van plan bent om een bench te nemen, kunt je jouw hond het beste meenemen wanneer je de bench gaat kopen, zodat je de juiste maat kunt vinden. Om je te helpen bij het kiezen van het beste voer voor jouw nieuwe hond, kun je hier onze voedingspagina bekijken!
-
Zorg ervoor dat alle gezinsleden aan boord zijn
Stel een aantal basisregels op en zorg ervoor dat iedereen in het gezin ermee instemt deze te volgen en te handhaven. Als je bijvoorbeeld je nieuwe pup niet op de bank wilt, zal alle training van de wereld niet helpen als je dochter hem daar bij haar laat zitten als je niet thuis bent. Als de zorg voor jouw hond een gezinsinspanning zal zijn, zorg er dan voor dat iedereen hun specifieke rollen en verantwoordelijkheden begrijpt en ermee instemt.
-
Help je nieuwe vriend om zich aan te passen
Gedurende de eerste paar dagen tot weken zal je nieuwe hond een aanpassingsperiode doormaken. Je kunt enkele symptomen van angst opmerken, waaronder een gebrek aan eetlust en onderdrukte stoelgang. Je hond kan zich zelfs onder of achter meubels verstoppen of een paar dagen in een bepaalde kamer verblijven. Schrik niet: dit is absoluut normaal gedrag. Door je nieuwe vriend geduld en begrip te tonen, help je hem door een moeilijke, enge tijd en laat je hem zien hoe geweldig zijn nieuwe huis werkelijk is!
-
Stel een schema op van voeren en lopen en wees consequent
Probeer hem elke dag op dezelfde tijden uit te laten en te voeren, en geef de loop- en voertijden elke keer met dezelfde sleutelwoorden aan. Bijvoorbeeld, vlak voordat je hem voedt, zou je kunnen zeggen: “Etentje!” Een betrouwbare routine is een belangrijk hulpmiddel om jouw nieuwe hond met succes in je gezin te integreren en hem een veilig gevoel te geven.
-
Hond geadopteerd? Maak tijd vrij om je te binden
Breng elke dag wat rustige tijd door met je hond, aai hem zachtjes en spreek met een rustgevende stem. Aanraking is een ongelooflijk krachtige communicatiemethode, één die bijna onmogelijk verkeerd te begrijpen is. Laat je hond zien dat hij veilig en geliefd is, en je relatie zal een mooie start maken.
-
Iedereen heeft tijd alleen nodig
Jouw hond is geen uitzondering! Geef hem elke dag de tijd om alleen te zijn en zijn nieuwe omgeving te verkennen. Observeer van een afstand om er zeker van te zijn dat hij veilig is, maar niet dichtbij genoeg om zijn “ik” -tijd te verstoren.
-
Stel hem langzaam voor aan nieuwe dingen en mensen
We weten dat je op het punt staat om je geweldige nieuwe familielid aan al je andere familie en vrienden te laten zien, maar doe het rustig aan! Een goede vuistregel is om niet meer dan één nieuwe persoon per dag aan uw hond voor te stellen. Bewaar ook de eerste reis naar het hondenpark of een andere drukke omgeving voor een paar weken later, om hem niet te overweldigen en verwarrend te maken.
-
Laat hem afstellen
Hond geadopteerd? Plan een eerste bezoek aan de nieuwe dierenarts van jouw hond tijdens de eerste week (of onmiddellijk na adoptie als je andere huisdieren in huis heeft of vermoedt dat jouw nieuwe pup ziek is). Breng alle medische en vaccinatiegegevens mee die zijn verstrekt door het asiel of de redding waar u uw hond hebt geadopteerd. Veel dierenartsen bieden zelfs een gratis eerste controle aan mensen die een huisdier adopteren! Dit eerste bezoek is een goed moment om aanwijzingen te krijgen over de persoonlijkheid en het verleden van jouw hond, dus wees niet bang om veel vragen te stellen. Laat je hond ook meteen een microchip laten chippen (als hij dat nog niet is), zodat je herenigd kunt worden als je ooit van elkaar gescheiden raakt. Ware liefde is moeilijk te vervangen!
Pingback: Welke hond past bij mij | Honden adopteren | Paws and Tails