Mogen honden druiven eten? Het antwoord (en dit geldt ook voor rozijnen, die gewoon gedroogde druiven zijn) is eenvoudig: nee, honden mogen druiven nooit eten. Van druiven en rozijnen is bekend dat ze zeer giftig zijn voor honden, hoewel onderzoek nog moet uitwijzen welke stof in het fruit deze reactie veroorzaakt.
Ras, geslacht of leeftijd van een hond heeft geen invloed op het risico om getroffen te worden, en aangezien er geen bewezen hoeveelheid is die veilig is, moet u uw pup helemaal geen druiven of rozijnen geven.
Kan een enkele druif een hond doden?
Helaas kan zelfs één druif/rozijn-toxiciteit zelfs dodelijk zijn. Inname van het fruit kan mogelijk leiden tot acuut (plotseling) nierfalen bij honden.
Tekenen en symptomen van inslikken giftige druiven:
- Verlies van eetlust
- Lethargie, zwakte, ongewone stilte
- Braken en/of diarree, vaak binnen enkele uren
- Buikpijn (gevoelig bij aanraking)
- Uitdroging (verschijnselen zijn onder meer hijgen, droge neus en mond, bleek tandvlees). Een snelle manier om te testen op uitdroging is door voorzichtig aan de huid aan de achterkant van de nek van uw hond te trekken. Het moet onmiddellijk terugveren.
- Verhoogde dorst en/of urineproductie of verminderde hoeveelheid urine of volledige stopzetting
- Nierfalen (wat fataal kan zijn)
Wat te doen als de hond druif heeft gegeten?
Als jouw hond druiven of rozijnen heeft ingenomen, is behandeling absoluut cruciaal. Neem contact op met jouw dierenarts, die jou kan aanraden om jouw hond zo snel mogelijk te laten braken. Je mag echter geen braken opwekken als jouw hond moeite heeft met ademhalen, tekenen van angst vertoont, bewusteloos is of als je niet zeker weet wat hij heeft gegeten.
Wil je weten wat honden nog meer wel of niet mogen eten? Neem dan een kijkje op onze pagina honden en voeding.