Je bekijkt nu Mogen honden tomaat?

Mogen honden tomaat?

De meeste honden willen alles eten wat wij ook eten, wat het ook is. Of het nu gaat om een ​​sappige biefstuktomaat of een sappige biefstuk. Dierenartsen raden over het algemeen niet aan om honden etensresten te geven. Sommige voedingsmiddelen zijn prima om af en toe als traktatie te geven. Tomaten horen daar ook bij, zolang eigenaren de risico’s begrijpen. Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie van groenten. Dit betekent dat de planten een paar componenten bevatten die schadelijk zijn voor bepaalde dieren, waaronder solanine. Solanine, een stof die voorkomt in de stengel en bladeren van de tomaat en aanverwante planten, is in grote hoeveelheden schadelijk voor honden.

Gelukkig voor honden die af en toe van tomaat houden, is solanine vooral geconcentreerd in de groene delen van de tomatenplant. De bladeren, stengels en jonge, groene tomaten bevatten grotere hoeveelheden solanine dan rijp fruit, wat betekent dat rijpe tomaten over het algemeen veilig zijn om aan honden te voeren. Dit is nog steeds problematisch voor degenen onder ons die een tomatenplant in de tuin houden, omdat we ons zorgen moeten maken dat onze honden groene tomaten eten of op de stengel en bladeren kauwen.

Mogen honden tomaat

Honden en tomaten

Als jouw hond de groene delen van een tomatenplant heeft opgegeten, let dan goed op tekenen van tomatenvergiftiging. Klinische symptomen van te veel tomatine zijn onder meer:

  • Gastro-intestinale (GI) overstuur
  • Cardiale effecten
  • Coördinatieverlies
  • Spier zwakte
  • Trillingen
  • Epileptische aanvallen

Het goede nieuws is dat deze symptomen zeldzaam zijn en dat de prognose voor honden met tomatenvergiftiging over het algemeen goed is. Bel je dierenarts als jouw hond deze symptomen vertoont, omdat ze naast het gebruik van tomaten een symptoom kunnen zijn van andere ernstige gezondheidsproblemen.

Kunnen honden tomaten eten?

Dus, kunnen honden tomaten eten? Het antwoord is zowel ja als nee. Rijpe tomaten worden als niet-toxisch voor honden beschouwd en kunnen met mate worden gevoerd als tussendoortje. Onrijpe tomaten en tomatenplanten daarentegen moeten worden vermeden. Het is waarschijnlijk een goed idee om honden uit de buurt van tomatenplanten te houden, hetzij door uw tuin af te schermen of door uw hond zorgvuldig in de tuin te begeleiden. Zowel je hond als je tomaten zullen je dankbaar zijn.

Geef een reactie