Heb je je ooit afgevraagd of het oké is om je hond los te laten lopen? Misschien woon je in een landelijk gebied en zie je andere honden rondlopen. Misschien houdt jouw hond ervan om rond te dwalen en te verkennen, zoals de meeste honden doen. Waar mogen honden loslopen?
Helaas is het niet veilig en ook niet gepast om jouw hond vrij te laten rondlopen. Maar waarom? Regenen we gewoon op de parade van je zwervende honden? Lees verder om de onbedoelde gevolgen te ontdekken van het vrij laten rondlopen van jouw hond.
Waarom honden vroeger vrij rondliepen
Vele decennia geleden werd het als de norm beschouwd om honden vrij te laten rondlopen, vooral in landelijke gebieden. Toen waren er minder auto’s op de weg. Honden werden minder vaak als gezinsleden beschouwd dan nu. Veel honden leefden op tafelresten en sliepen buiten; het was gewoon zoals het leven was. De levensverwachting van honden was toen veel korter. Veel honden die graag rondzwerven, worden vaak niet gesteriliseerd of gecastreerd, en dit heeft ertoe geleid dat veel ongewenste en zwerfhonden zijn geëuthanaseerd.
Tegenwoordig hebben we een beter idee van de risico’s. De diergeneeskunde is gevorderd en de meeste mensen beschouwen hun honden als essentiële leden van het gezin. Hoewel het voor de meeste honden heel leuk is om door het platteland te zwerven en de wereld te verkennen, is het gewoon niet veilig. Of je nu in een afgelegen landelijk gebied woont of gewoon in een rustige buurt waar iedereen zijn honden los laat lopen, loslopende honden leiden tot problemen.
Waarom het niet veilig is om jouw hond vrij te laten rondlopen?
Zelfs op de meest afgelegen weg komt af en toe een auto of vrachtwagen voorbij. Je zou kunnen zeggen dat je hond nooit de weg oversteekt, maar het is niet te zeggen wanneer dat kan veranderen. Hij ziet misschien een dier aan de andere kant of dwaalt ongewoon de straat op. Honden die zijn aangereden door auto’s vertegenwoordigen een zeer hoog percentage huisdieren dat veterinaire noodklinieken binnenkomt. Veel van deze honden overleven het niet.
Infectieziekten honden
Tijdens het verkennen kan jouw hond ziektedragende stoffen tegenkomen van uitwerpselen van dieren, urine, dode dieren in het wild en zelfs andere levende dieren. Hondsdolheid is een dodelijke ziekte voor honden en mensen, en dieren in het wild zoals vleermuizen, stinkdieren en vossen zijn vaak bronnen van deze dodelijke ziekte. Leptospirose is een bacterie die lever- en nierfalen kan veroorzaken en wordt verspreid via de urine van wilde dieren. Sommige algen op vijvers kunnen bij honden ernstige ziekten veroorzaken. Honden zijn opportunistische aaseters die instinctief eten wat ze aantrekkelijk vinden. Soms kan dit leiden tot ernstige gastro-intestinale klachten en infectie met zaken als salmonella of e.coli.
Parasieten bij honden
Parasieten omvatten wormen, vlooien en teken, en al deze parasieten kunnen ernstige ziekten veroorzaken. Jouw hond zal hoogstwaarschijnlijk meerdere van deze parasieten tegenkomen als u hem laat rondzwerven. Teken kunnen ernstige door bloed overgedragen ziekten veroorzaken, zoals Rocky Mountain Spotted Fever en Ehrlichia. Vlooien kunnen bloedarmoede, ernstige huidinfecties en lintwormen veroorzaken. Intestinale parasieten zoals haakwormen, rondwormen, zweepwormen, Giardia en coccidia komen allemaal veel voor in de omgeving en de kans dat jouw hond wordt blootgesteld aan een of al deze factoren neemt toe als je hem laat rondzwerven. Nogmaals, jouw hond kan alles eten wat hij aantrekkelijk vindt en daarbij een parasiet binnenkrijgen. Veel van deze parasieten kunnen ervoor zorgen dat jouw hond ziek wordt, vaak beginnend met verminderde energie en eetlust. Je merkt dit misschien pas als de complicaties ernstig zijn.
Verwonding van of van andere dieren
Honden zijn van nature roofdieren. Ze kunnen wilde dieren en andere huisdieren achtervolgen en aanvallen. Hoewel het een schande is dat lokale dieren in het wild worden geschaad, is het nog tragischer dat het huisdier of vee van iemand anders gewond raakt of zelfs wordt gedood. Als jouw huisdier verantwoordelijk is voor verwonding of overlijden van een dier dat eigendom is van een ander, wordt je hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de kosten van de verzorging van het huisdier, of de geldwaarde van het dier dat verloren is gegaan. Aan de andere kant kan een agressief of defensief dier (gedomesticeerd of wild) jouw hond verwonden of doden.
Honden loslopen
Wees een goede buur, ook al is de dichtstbijzijnde mijl afstand. Een vrij rondlopende hond kan kilometers ver reizen. Hij kan op andermans eigendom afdwalen en de tuin opgraven of ander eigendom vernietigen. Hij zou op hun eigendom kunnen poepen. Bovendien kan je hond, hoe aardig hij ook is, mensen bang maken. Mensen, vooral kinderen, zullen helaas vaak honden benaderen die niet typisch agressief zijn. Als jouw hond echter bang is voor de onbekende persoon, kan hij bijten. Als jouw hond vrij rondloopt, is het gewoon onbeleefd en onverantwoord om andere mensen in jouw gemeenschap op deze manier lastig te vallen. Houd er rekening mee dat jouw gebied mogelijk wetten heeft die eigenaren van onroerend goed toestaan om honden op alle mogelijke manieren van hun eigendom te houden.
Juridische gevolgen
Veel gebieden hebben regels aan de lijn, wat betekent dat je een boete kunt krijgen als je jouw hond vrij laat rondlopen. In sommige gevallen kan jouw hond zelfs van je worden afgenomen.
Verloren of gestolen
Het kan zijn dat jouw hond op een dag te ver afdwaalt en nooit meer terugkomt. Mensen denken misschien dat jouw vrij rondlopende hond een zwerfhond is. Iemand kan hem naar het asiel brengen of hem voor zichzelf houden. Jouw hond kan zelfs willens en wetens worden gestolen door een kwaadwillende of hebzuchtige persoon.
Hoe graag jouw hond ook rent, je bewijst de hond en de gemeenschap een slechte dienst door dit toe te staan. Ga in plaats daarvan naar buiten en oefen met de hond. Bouw een omheining voor je tuin of breng jouw hond naar een groot omheind veld of weiland om te spelen. Overweeg een hondenpark te bezoeken zodat jouw hond lekker kan spelen. Wees een verantwoordelijke hondenbezitter en zorg ervoor dat de hond niet ronddwaalt in jouw gemeenschap.