Je bekijkt nu Mogen honden spinazie?

Mogen honden spinazie?

Van alle discussies over welke menselijke voeding veilig is voor honden, is spinazie misschien wel een van de meest controversiële. Laten we beginnen met te onthouden dat honden in het wild vleesetend zijn. Als vleesbronnen schaars zijn, kunnen ze vegetatie eten om hun dieet aan te vullen. Maar honden hebben geen groenten nodig. Sommige groenten hebben echter nuttige voedingsstoffen en kunnen ook dienen als een caloriearm tussendoortje. Mogen honden spinazie? Hier zijn de twee kanten van de spinazie-controverse:

Pluspunten

Spinazie bevat grote hoeveelheden vitamine A, B, C en K. Het bevat ook ijzer, antioxidanten, bètacaroteen en ruwvoer, die het spijsverteringskanaal stimuleren. Vermoedelijk geeft je jouw hond een gezond, voedzaam hondenvoer dat alles bevat wat hij nodig heeft, maar kleine hoeveelheden spinazie kunnen voordelen bieden.

Mogen honden spinazie

Nadelen

Spinazie bevat zeer veel oxaalzuur, dat het vermogen van het lichaam om calcium op te nemen blokkeert en tot nierbeschadiging kan leiden. Er is enige wetenschap om dit te ondersteunen. Oplosbare oxalaten, die oxaalzuur bevatten, binden zich met magnesium en calcium in het bloed, waardoor de beschikbaarheid van deze elektrolyten wordt beperkt. Het leidt tot een laag calciumgehalte in het bloed, wat een plotselinge metabole onbalans kan veroorzaken. Calciumoxalaat wordt uitgescheiden via de nieren en een grote hoeveelheid kan nierbeschadiging veroorzaken, zelfs nierfalen.

Veel bronnen zijn het erover eens dat een hond zeer grote hoeveelheden spinazie zou moeten eten om schade aan te richten. Honden met gezonde nieren kunnen gemakkelijk kleine hoeveelheden oplosbare oxalaten verwerken. Maar langdurig gebruik kan nierstress, spierzwakte, abnormale hartritmes en zelfs ademhalingsverlamming veroorzaken.

Als je dit bewijs afweegt en besluit jouw hond spinazie te voeren, is voorbereiding belangrijk. De beste manier om het te bereiden is gestoomd. Gekookte spinazie verliest de meeste voedingsstoffen en rauwe spinazie is moeilijk te verteren voor een hond. Zelfs gestoomd, voeg geen specerijen, kruiden, zout, olie, ui of knoflook toe, aangezien deze stoffen giftig kunnen zijn voor honden. Hak de spinazie; het spijsverteringskanaal van een hond kan groenten niet afbreken zoals de onze doet.

Als de nieren van jouw hond gezond zijn en je ervoor kiest om hem spinazie te voeren, voer hem dan slechts af en toe kleine hoeveelheden. Dit kan de kans op calciummalabsorptie en nierbeschadiging verkleinen.

En raadpleeg alstublieft je dierenarts voordat je spinazie aan het dieet van jouw hond toevoegt, zelfs als tussendoortje. Zoals we al zeiden, hebben honden geen groenten nodig. In feite zou hun dieet voor 25 procent of minder plantaardig materiaal moeten zijn. Je dierenarts zal jou helpen beslissen of spinazie jouw hond zal helpen of schaden.

Geef een reactie