Je bekijkt nu Honden tanden poetsen

Honden tanden poetsen

Waarom zou ik honden tanden poetsen? Naar schatting heeft meer dan 2/3 van de honden ouder dan drie jaar parodontitis. Dit is een ontsteking of infectie van de weefsels rond de tanden. Parodontitis begint als gingivitis veroorzaakt door tandplak en ontwikkelt zich vaak tot de benige tandkassen. Als parodontitis onbehandeld blijft, kan dit leiden tot pijnlijk tandverlies.

Wanneer honden tanden poetsen?

Net als wij is het ideaal om honden tanden poetsen minimaal twee keer per dag uit te voeren. Voor veel honden, zodra poetsen een onderdeel van hun dagelijkse routine wordt, zullen ze het gaan verwachten en ervan genieten. Drie keer per week poetsen is de minimale aanbeveling om tandplak te helpen verwijderen en ophoping van tandsteen te voorkomen.

Het is het beste om je hond te leren tanden poetsen te laten accepteren terwijl hij nog een puppy is. Als je een oudere hond hebt, kan het trainingsproces iets langer duren, maar het is nog steeds de moeite waard.

Honden Tanden Poetsen

Welke stappen moet ik volgen om mijn hond te leren tandenpoetsen te accepteren?

Om succesvol de tanden van je hond te kunnen poetsen, moet je er een positieve ervaring van maken. Maak de ervaring positief door jouw hond gedurende de hele procedure te prijzen, met geruststelling bij elke stap. Volg deze stappen voor de beste resultaten:

 • Kies een rustige tijd en plaats om te beginnen
 • Als jouw hond klein genoeg is, houd hem dan stevig in je schoot met zijn hoofd van je af gericht. Als jouw hond groter is, moet je op een stoel gaan zitten en hem naast je laten zitten, zodat je zijn mond en tanden comfortabel kunt vasthouden.
 • Begin door met je vinger of een zachte doek over de buitenste oppervlakken van de tanden van jouw hond te wrijven, met een heen-en-weergaande beweging, waarbij je je concentreert op het gebied waar het tandvlees het tandoppervlak raakt. Zorg ervoor dat je aan de buitenkant van de tanden blijft om te voorkomen dat je per ongeluk wordt gebeten. Voor de eerste paar lessen is het een goed idee om de doek over slechts een paar tanden te wrijven in plaats van over de hele mond, vooral als je hond onzeker of nerveus is over het proces.
 • Als jouw hond eenmaal vertrouwd is met het wrijven van zijn tanden, laat hem dan een klein beetje tandpasta voor huisdieren van je vinger proeven. Gebruik geen tandpasta voor mensen – het is niet geformuleerd om te worden ingeslikt.
 • Zodra je hond de smaak van tandpasta voor huisdieren heeft geaccepteerd, breng je een kleine hoeveelheid aan op de doek en wrijf je deze over de tanden.
 • Als je hond er helemaal aan gewend is dat je met een doekje over zijn tanden wrijft, wordt het tijd om een ​​tandenborstel te gaan gebruiken (zie hieronder).

Honden Tanden

Welk type tandenborstel moet ik gebruiken?

Er zijn commerciële tandenborstels beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik bij honden. Waaronder:

 • Borstels met schuine handgrepen
 • Poetst met meerdere koppen (zodat je tegelijkertijd de binnen-, buiten- en bovenzijde van de tand kunt poetsen)
 • Kleine borstels die comfortabel in jouw hand passen, en
  vingertandenborstels (ontworpen om over de top van jouw vinger te passen).
 • Voor sommige honden is het acceptabel om een ​​zeer zachte tandenborstel te gebruiken die is ontworpen voor gebruik bij menselijke baby’s.

Het type tandenborstel dat je gebruikt hangt een beetje af van de grootte van je hond en een beetje van je eigen behendigheid. Veel eigenaren van gezelschapsdieren vinden het gemakkelijker om een ​​vingerborstel te gebruiken, vooral wanneer ze net beginnen met het poetsen van de tanden van hun hond. Raadpleeg jouw dierenarts als je niet zeker weet welke borstel je moet gebruiken.

Ongeacht het type tandenborstel dat je gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en langzaam te werken, omdat het gemakkelijk is om per ongeluk de punt van de tandenborstel tegen het tandvlees te prikken en wat irritatie te veroorzaken.

Is het oké om tandpasta voor mensen te gebruiken?

Nee. Tandpasta’s voor mensen bevatten ingrediënten die niet mogen worden ingeslikt. Als het wordt ingeslikt, kan het maagklachten of spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Sommige tandpasta’s voor mensen bevatten een hoog natriumgehalte, waardoor jouw hond er zelfs ziek van kan worden, terwijl andere xylitol kunnen bevatten, wat giftig is voor honden.

Poetsen Tanden Hond

Mijn vriend raadde me aan om baking soda te gebruiken. Is dit goed?

Nee. Zuiveringszout heeft een hoog alkalisch gehalte en kan bij inslikken de zuurbalans in de maag en het spijsverteringskanaal verstoren. Bovendien smaakt baking soda niet lekker, waardoor uw hond misschien niet meewerkt als u zijn tanden probeert te poetsen.

Waarom wordt tandpasta voor huisdieren aanbevolen?

Tandpasta voor huisdieren is verkrijgbaar in een aantal verschillende smaken die smakelijk zijn voor honden. Denk hierbij aan gevogelte, rundvlees, mout en munt. Door een product te gebruiken dat goed smaakt, zal jouw hond eerder van de hele ervaring genieten.

Hoe moet ik de tanden van mijn hond precies poetsen?

Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de tandenborstel. Til voorzichtig de lippen van jouw hond aan één kant van zijn mond op. Je kunt dit doen door de lip omhoog te duwen met de wijsvinger van je vrije hand (zoals weergegeven in de afbeelding) of door jouw vrije hand over het hoofd van je hond te plaatsen met je duim en wijsvinger aan weerszijden van de bovenkaak van jouw hond om zijn lippen op te tillen.

Om de ondertanden te poetsen, moet je de bek van je hond een beetje openen. Dit kun je doen door de kop van jouw hond voorzichtig naar achteren te kantelen terwijl je zijn of haar bovenkaak vasthoudt met de duim en wijsvinger van jouw vrije hand.

Concentreer je in eerste instantie op het poetsen van de grote wangtanden en de hoektanden, de tanden waar tandplak en tandsteen zich het snelst ophopen. Werk geleidelijk aan tot het poetsen van alle tanden (dit zal waarschijnlijk enkele dagen of weken duren).

Maak je geen zorgen over het poetsen van de punten of de binnenkant van de tanden, tenzij je hond erg coöperatief is. De meeste parodontale schade komt voor aan de buitenkant van de tanden en dit is waar u uw inspanningen op moet richten. Bovendien heeft de tong van de hond de neiging om veel van de tandplak van de binnenoppervlakken van de tanden te verwijderen, waardoor het poetsen van deze oppervlakken minder nodig is.

Hond en Tanden schoonmaken

Hoelang honden tanden poetsen?

Probeer ongeveer 30 seconden per kant te poetsen.

Wat kan ik nog meer doen om de tandgezondheid van mijn hond te behouden?

Het is belangrijk om het gebit van jouw hond op peil te houden. Plaque is een opeenhoping van bacteriën en is een kleverige substantie op de tanden. Binnen een dag wordt tandplak gecombineerd met mineralen die in het speeksel aanwezig zijn om tandsteen te worden. Dit word ook wel tandsteen genoemd.

Is er nog iets dat ik moet weten?

Ja. De mond van een hond bevat veel bacteriën, draag indien mogelijk handschoenen tijdens het tandenpoetsen van jouw hond. Als dit jouw vermogen om zijn tanden effectief te poetsen beperkt, zorg er dan voor dat je je handen grondig wast nadat je klaar bent. Spoel de tandenborstel ook grondig af voordat je deze opbergt. Vervang de tandenborstel elke drie maanden voor honden tanden poetsen. Meer over hoe je een hond het beste kan verzorgen lees je hier.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie